Kulovité plody jabloní hýří mnoha barvami, od zelené, přes žlutou až po sytě červenou. Jablka nejenže krásně vypadají, ale také tak chutnají. Mnozí si ale možná myslí, že je jablko jen běžné a obyčejné ovoce, snad proto, že se v kultuře člověka vyskytuje již tisíce let, a že se jich ročně v České republice sklidí více než 150 tisíc tun. Měli byste je milovat nejen pro jejich skvělou chuť, ale také pro jejich léčebné zázraky. Na co všechno můžete jablka využít a kdy vám pomohou?
Nízkokalorické s vysokým obsahem ovocného cukru
Nemusíte se bát, že po sladkých jablkách přiberete. Plody sice vynikají vysokým obsahem ovocného cukru fruktózy, která je však pro naše tělo mnohem stravitelnější než bílý cukr. Přes svou sladkost, která mnohdy převyšuje i čokoládu, jsou jablka tak málo kalorická, že si ho můžete dopřávat každý den. Získáte tak mnohé výhody:
· Doplníte vitamíny, kterých se v jablku skrývá velmi mnoho.
· Obsah vlákniny výborně vyčistí střeva.
· Vyčistíte si organismus od jedů a toxinů.
· Snížíte riziko úmrtí o více než třetinu.
· Snížíte riziko vzniku rakoviny.
· Ochráníte svůj mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.
· Ochráníte své ledviny před poškozením.
· Snížíte si krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi.
· Celkově posílíte váš imunitní systém.
· Pro vysoký obsah vody se jablka hodí pro dietní jídelníček.
· Díky pektinu si zpevníte a prokrvíte pleť, která poté bude vypadat svěže a rozzářeně.
Jak se jablka jedí?
Jablka můžete jíst buďto čerstvá, nebo si z nich udělejte různé pochutiny, jako například jablečné pyré, kompot, jablečný čaj, bábovku, žemlovku, štrúdl, koláč, křížaly, jablečný ocet, destilát či šťávu. Jablka mají široké využití, a je jen na vás, co dobrého si z nich připravíte.
Využití nejen v kuchyni
Jablka můžete využít i jinak, než v kuchyni pro výrobu laskomin a jídel. Oblíbená jsou třeba při výrobě přírodní kosmetiky. A pokud se o ně v zimě podělíte s ptáčky, budou vám za to štěbetat radostí.
Previous: Meruňky chutnají i léčí