Na světe existuje spousta bylinek, ovoce, zeleniny a dalších potravin, které jsou velmi prospěšné pro naše zdraví. Jednou z takových potravin je i zázvor. Ze zázvoru se často vyrábí zázvorový čaj, který má velké zdravotní účinky na náš organismus. Používá se například v období chřipek a nachlazení. Zázvorový čaj je jeden z nejvíce konzumovaných čajů od okamžiku, kdy začne sychravý podzim, až po okamžik, kdy vysvitnou první jarní paprsky. Zázvorový kořen obsahuje spoustu vitamínů, především A, C a E. Používá se k léčení nejrůznějších obtíží již od nepaměti. Velmi známý byl například v čínské a indické přírodní medicíně.
Zázvorový čaj nemá žádné omezení v konzumaci. Můžete si ho vychutnat tak často, jak jen chcete. Neexistuje žádné pravidlo, že by se měli pít maximálně tři šálky denně nebo podobně. Tělo bude za dávku vitamínů, které prostřednictvím zázvoru dostane vděčné, takže si ho dopřávejte, jak často jen chcete. Nezapomeňte ale, že pro citlivější jedince může mít zázvor ve větších dávkách vedlejší účinky, jako například pálení žáhy nebo bolest žaludku. Jak si vyrobíte takový zázvorový čaj? Je to velmi jednoduché. Zázvor zakoupíte, buď v supermarketu, nebo někde na trhu, doma ho oloupete, nastrouháte a umístíte do konvičky.
Poté ho zalijete horkou vodou a necháte louhovat kolem 4-5 minut. Jakmile je čaj hotový, doporučujeme do něj přidat ještě trošku citrónu a něco na oslazení, například med. Zázvor má totiž velmi výraznou, štiplavou až pikantní chuť. Pokud nemáte rádi čistě zázvorový čaj, ale chcete čerpat benefity zdravého zázvoru, zkuste vyzkoušet čajovou směs, kdy je zázvor smíchaný ještě s něčím jiným, třeba s nějakými bylinkami nebo ovocem. Výborná je například směs čerstvého závoru, citrusové kůry a citrónové trávy. V takové kombinaci si zázvor určitě zamilují i ti, kteří ho jindy nevyhledávají.